Mer info om Vandra, löpa och filosofera på fjället

Välkommen till väglöst land!

Passa på och ta tillfället i akt att uppleva Sveriges vackra fjällandskap på sommaren! Detta är en resa som arrangeras för att du ska få uppleva vår vackra Lappländska natur. Vi vandrar eller springer, lär oss om kroppen och oss själva och njuter av fjället under väl genomtänkta fjällturer varje dag. Detta avrundas varje dag med god mat och bastu.

Datum: 2021-07-06 – 2021-07-11

Avresa med nattåg från Stockholm 2021-07-05 och hemresa med nattåg från Gällivare som anländer till Stockholm på morgonen 2021-07-12 (tågresan ingår ej i priset).

Plats: Tre nätter på Saltoluokta fjällstation samt två nätter i stuga i Pietsjaure sameviste

Pris: Boka-tidigt-pris á 9 495;-/person gäller vid anmälan före 15/3, därefter ordinarie pris á 9 995;-/person.

OBS! Både boka-tidigt-pris och ordinarie pris förutsätter att du är medlem i STF.

Medlemskap i STF: Det kostar 345 kr/person för vuxen och ger dig bl.a. rabatt på boendet samt 10% rabatt på resor med  SJ. Du tjänar in medlemskapet redan på den här resan så vi uppmanar alla att gå med i STF om du inte redan är det! Det kan du göra via STF’s hemsida, där du även hittar information om övriga rabatter och medlemsförmåner.

Vad ingår:

  • Boende i flerbäddsrum den 6/7 – 11/7
  • Helpension under hela tiden vi är i Saltoluokta och Pietsjaure
  • Båttransport t.o.r. Kebnats-Saltoluokta
  • Vedeldad bastu två kvällar i Pietsjaure sameviste
  • Vedeldad bastu en kväll vid sjön Langas, nedanför fjällstationen
  • Ledarledda vandrings- och/eller löparturer på fjället
  • Workshops om kroppen och knoppen
  • Filosofiska frågor som kan vara grund för långa sköna samtal på fjället
  • Skönt häng med nya, gamla och go’a vänner
  • En fantastisk miljö som gjord för utsikter och insikter

Anmälan & Betalning: Anmäl dig genom att skicka ett mail till lena@hjarnkontakt.se med uppgifter om Namn, Adress, Mejladress, Telefonnummer.

Anmälningsavgiften på 2 000 kr betalas till Bankgiro 5099-2148 (Be By Nature) så snart du har bestämt dig, därmed är din plats säkrad. Resterande belopp betalas senast 2021-05-15. Vi kommer skicka en påminnelse tillsammans med lite annan information när det närmar sig.

Helpension

Boende: Vi bor tre nätter i flerbäddsrum på Saltoluokta Fjällstation samt två nätter i flerbäddsstugor i Pietsjaure sameviste.

Frukost: På fjällstationen börjar vi dagen med en frukostbuffé. I samband med den fixar var och en sin lunchpåse och fyller termosen med det man vill ta med upp på fjället. Frukosten i samevistet blir lite mer spartansk, men vi kommer att bli mätta även då.

Lunch: Första och sista dagen äter vi lunch på fjällstationen, övriga dagar har vi med oss lunchpaket som vi avnjuter ute på fjället.

Middag: De nätter vi bor på fjällstationen äter vi middag i deras fina matsal med fantastisk utsikt över sjön Langas. Maten är i toppklass och har sin bas i lokala råvaror, och det finns även möjlighet att komplettera middagen med ett vinpaket. 

Guidade turer

Varje dag har vi planerat en tänkt rutt för varje grupp på fjället. Oftast rör vi oss ovan trädgränsen och jagar såklart de bästa vyerna varje dag! Dock är det fjällen vi vistas i och här ändras vädret ofta väldigt fort, vilket kan innebära att vi behöver justera de tänkta turerna beroende på väderlek.

Vandring och/eller löpning

Du kan välja om du vill hänga med löpargruppen eller vandringsgruppen. Det går bra att byta mellan grupperna från dag till dag, och vissa dagar även mellan förmiddag och eftermiddag då vi sammanstrålar på lunchen.

Vandringsgruppen: Vi vandrar i ett lugnt tempo och ser till att ingen halkar efter.  Mellan varven landar vi lite extra på en skön plats med vacker utsikt och passar på och njuter ordentligt av livet och naturen medan vi byter tankar med varandra.

Löpargruppen: Vi springer i ett lugnt tempo på fjället och ser till att alla hänger med. Vi kommer röra oss någonstans mellan 10-20 km/dag beroende på planerad rutt samt terrängens förhållanden.

Du behöver inte vara vältränad för att hänga med vare sig i vandrings- eller löpargruppen, men du ska orka vara i rörelse under en hel dag. Det är fjällmiljö, vilket innebär att det är mycket uppför och nerför, så du bör ha en hyfsad grundkondition för att du ska kunna njuta av resan.

Vid några tillfällen kommer hela gruppen vandra tillsammans, och då vandrar vi i ett tempo där alla hänger med och kan njuta av turen.  Detta gäller t.ex. när vi vandrar till och från Pietsjaure sameviste som tar ca en halv dag. Då delar vi på de extra kilo som maten väger samt bär vår egen sovsäck och ett ombyte. Övrig packning lämnar vi på fjällstationen. Det innebär att vi även då kan njuta av fjällen med lätt packning. För alla med spring i benen kommer det finnas möjlighet att ta en skön löprunda även dessa dagar.

Föreläsningar & Workshops

Vi håller korta kvällsföreläsningar/workshops på olika tema som berör vårt fysiska och mentala mående, det kan t.ex. handla om fötter, hållning, hjärnan eller avslappnande andning. Alla ämnen knyter an till det vi upplever och reflekterar kring under turerna på fjället.

Löpteknik

I löpargruppen kommer vi träna på löpteknik ute på fjället. Det kommer finnas möjlighet både för dig som gärna springer varje dag samt även, väldigt prestigelöst, för dig som bara hade tänkt vandra samtliga dagar!

Filosofiska samtal

På fjället får vi med oss lite frågor och funderingar om livet som vi samtalar om längs vägen. Sköna samtal om vardagsnära ämnen och filosofiska diskussioner om livet, som vilka roller och bollplank vi har till vardags och vad som känns meningsfullt egentligen. Framför allt vandringsgruppen kommer prata om högt och lågt under turerna på fjället, för det finns inget bättre ställe att fundera över sina val i livet än från en fjällsluttning med milsvid utsikt. Löpargruppen kommer så klart också filosofera över livet när man stannar och njuter av vyerna från en bergstopp.

Ledare

Maria är erfaren rörelsecoach med stor passion för kravlös löpning i svenska fjällen. Till vardags jobbar hon bl.a. som rörelsecoach i Freefoot’s butik i Göteborg där hon hjälper människor till hållbar, skadefri löpning. Maria har stor kunskap om hur den naturliga människan fungerar med fokus på fötter, hållning och rörelsemönster. Sedan 2016 driver hon företaget Be by Nature.

Lena är en grym vägledare i mentala förändringsprocesser, och använder alltid kroppen som en del i processen. Hon hjälper människor att se kopplingen mellan kroppen och hjärnan för att få bästa utväxling i en förändringsprocess. Hon driver företaget Hjärnkontakt sedan 2007 där hon coachar, föreläser, leder workshops och ordnar kurser.

Båda har stora kunskaper om hur naturen påverkar oss, hur vi kan använda den för att läka, finna oss själva och utvecklas. De har ett brinnande intresse för att få människor att tillbringa mer tid ute, gärna under prestigelösa förhållanden.

Båda två är certifierade Trail- och Outdoorledare.

 Vi ser fram emot härliga dagar i Saltoluokta tillsammans med dig!

Lena & Maria